2.3.2024 | SINAV KAYGISI NASIL YENİLİR

Sınav Heyecanı Nasıl Yenilir?

 

 

Sınav heyecanı yaşamayan öğrenci yok gibidir. Sınav kelimesi bile az da olsa öğrencide bir tepki oluşturabiliyor. Çünkü denenmek, yarışmak, bir süreçten geçmek, çok ta arzulanan bir durum değildir. Bu tür bir heyecanın azı normal, fazlası zararlı olabiliyor. Özellikle de büyük önem arz eden sınavlar olunca, gerek öğrencinin performansından dolayı kendi kendine, gerekse etrafındaki kişilerin etki ve beklentilerinden dolayı yaşanan bir heyecan kaçınılmaz olabiliyor. Tabii bu durum her öğrencide aynı düzeyde olmaz. Bu farklılığa neden bir çok etken vardır. Bunlar, öğrencinin sınavı ne kadar önemsediğinden tutun da sınava ne kadar hazırlandığına, ailesi ile ilişkilerine kadar geniş bir yelpazede cereyan eder. Aslında bu sebeplerin hepsi ayrı ayrı ele alınması gereken bir konudur. Çünkü heyecanın, kaygının nedeni, nasıl beslendiği, nelerden etkilendiği, etkilenme şiddeti vs. bilindiği takdirde bununla mücadele etme ve bu duyguyu normale getirme daha kolay olacaktır.

Olumsuz duyguların öncelikli olarak farkına varılması, kişiye zararı olduğunun anlaşılmasından sonra, bu duyguların kontrol altına alınabilmesi, bilinçli bir şekilde ele alındığında çok rahat üstesinden gelinebilen bir durumdur. Çoğu zaman da sorun bu duyguların farkına varamamaktan kaynaklanmaktadır. Genellikle sınav anı yaşanıp bittikten sonra bu olumsuz duyguların ne kadar yoğun yaşanıldığını öğrencilerden, velilerden öğreniyoruz. Bana da şu sınavda böyle olmuştu, şöyle olmuştu gibi sınav kaygısının varlığını ifade eden fizyolojik ve psikolojik belirtilerin yoğun yaşandığını anlıyoruz.

SINAV HEYECANININ YOĞUN YAŞANMASINDA SINAVA VERİLEN ANLAM ÖNEMLİ BİR ETKENDİR;

 

 

SINAVLAR AMAÇ MI ARAÇ MI?

 

 

Sınavlara bakış açısı, hazırlık sürecini zorlaştırır ya da kolaylaştırır. Eğer sınaVa, bir tehdit unsuru gibi yaklaşılırsa, kişi kendini savunmaya çeker. Gerilir, yapacaklarını sınırlar, enerjisi zayıflar. Oysa sınavları tehdit gibi değil, kendisini istediği okula, puana, mesleğe doğru götüren bir araç olarak görürse her şey doğrudan değişir ve bu sınav artık bir basamak, sizi daha yükseğe çıkartan bir dost olacaktır. Enerjiniz artacak, gerginlik azalacak, daha rahat bir hazırlık süreci ve sınav anı yaşanacaktır. Kendinize bu konuda güveniniz artacaktır. Kendine güven konusunda eksikliklerimiz varsa bunu aşmanın yolu gelinen noktayı iyi bilmek, kalan süreyi iyi planlamak, öğrenme konusunda ısrarcı, kararlı olmak ve başaracağımıza inancımızı sağlam tutarak fedakarca çalışmaktır.

 

Sınav Heyecanını Yenmek İçin Ne Yapmalısınız?

 

 

 

Bu süreçte zihnimizi olumlu sözcüklerle, olumlu düşüncelerle çok daha fazla meşgul etmeye çalışmalıyız. Zihinde, bilinçaltında bir düşünceye ne kadar çok değer verilirse yaşamda onunla karşılaşma ihtimali çok yüksektir. Tabii ki bu düşünce iki yönlüdür. Olumlu ve olumsuz düşünceler. Bu tür düşünceler bir anda etkisini göstermez. Ben sınavlara girecek öğrencilere, bu süreçte zihinlerini, ders çalışma çabalarının yanında şu olumlu cümlelerle meşgul etmelerini tavsiye ederim.

  • Yapacağıma inanıyorum, çalışıyorum ve başarıyorum.
  • Her şey yolunda gidiyor, çalıştıkça kendime olan güvenim daha da artıyor.
  • Kendim için, geleceğim için çalışmak zorundayım, kendimi yarınlara hazırlamak zorundayım
  • Her gün üzerime düşen görevleri yapıyorum, başaracağıma inanıyorum,
  • Her gün yeni şeyler öğreniyor, geleceğe güvenle bakıyorum
HARİTAYI GÖSTER